Стратегия обединява Хасковска и Кърджалийска област
Стратегия обединява Хасковска и Кърджалийска област / netinfo

84 проекта в Хасковска област са финансирани със средства от предприсъединителните фондове на Европейския съюз. 51 от проектите на стойност над 33 милиона лева вече са изпълнени.В процес на изпълнение са 33 проекта за близо 34 милиона лева. Това съобщи на среща по проекта “Говори с властта на ТИ” директорът на Дирекция “Специализирана администрация” в Областна администрация Хасково Иван Делчев.

 

В партньорство със съседните гръцки и турски области, Областна администрация Хасково е участвала в проекти по програма ФАР. Предстои в Хасково да бъде открит офисът на техническия секретариат по програмата за трансгранично сътрудничество с Турция.

 

На експертно ниво вече е завършена националната стратегия за децентрализация, според която от 28 областните центрове в страната ще станат 13, съобщи още Иван Делчев. Предвижда се Хасково да бъде център на сегашните Хасковска и Кърджалийска област. Според националната стратегия социалните служби и териториалните звена, свързани с бедствията и авариите, ще преминат на подчинение на областните управители, ще бъдат дадени и нови правомощия на Областните съвети за развитие.