Ще стане ли бившето ракетно поделение в Габера българският Холивуд?
Ще стане ли бившето ракетно поделение в Габера българският Холивуд? / DarikNews, Архив
Ще стане ли бившето ракетно поделение в "Габера" българският Холивуд?
83825
Ще стане ли бившето ракетно поделение в "Габера" българският Холивуд?
  • Ще стане ли бившето ракетно поделение в "Габера" българският Холивуд?

Ще се превърне ли бившето ракетно поделение в местността Габера на Димитровград в българския Холивуд?- отговор на този въпрос даде днес в студиото на Дарик-Хасково кметът на общината Иво Димов. Проектът е много сериозен и според Дейвид Варод е в напреднала фаза, т.е. ясни са участниците, които ще сглобят пъзела, каза Димов. За да бъде представен обаче официално проектът, е необходимо общината да изпълни своите ангажименти, посочи той. В момента теренът на бившето поделение е публична общинска собственост, но сградите са собственост на Министерство на отбраната. Те са с обща площ около 25 000 кв. м, малка част от тях са годни за използване. В разговор със специалисти от министерството стана ясно, че е необходимо актуално решение на общинския съвет и се надявам утре да бъде прието, след което цялата преписка трябва да бъде внесена в Министерски съвет, за да се приеме решение за бъзвъзмездно прехвърляне на тези сгради, обясни Иво Димов.

Според Дейвид Варод е съвсем реалистично още тази година да започне снимачна дейност, коментира още кметът на Димитровград. Предвижда се магистърско обучение през НАТФИЗ за кадрите в бъдещия димитровградски киноцентър, за което вече са водени разговори с ректора, разказа Иво Димов.

На 99 процента сме готови и с другата мащабна инвестиция- завод за автомобилни кабели, който предстои да бъде изграден между Хасково и Димитровград, посочи Иво Димов. По думите му първата копка ще бъде през месец май, а инвестицията ще е в размер на 50-60 млн. евро. Инвеститорът е избрал частен терен от 60 дка. Предвижда се разкриването на 3 500 нови работни места до средата на 2018 г., като предстои в следващите десетина дни среща и с началниците на бюрата по труда в Хасково и Димитровград. Надявам се до края на февруари, заедно с Българската агенция за инвестиции да обявим официално конкретните параметри, стойности и името на компанията, която засега държи да остане в тайна, а от март да стартира набиране на първите 200 души персонал, които ще бъдат изпратени на двумесечно обучение в чужбина, разказа още Иво Димов. По думите му това е може би най-важната инвестиция за регион Хасково, която ще даде тласък на икономиката.

В началото на следващата седмица предстои сключването на предварителен договор и за още една инвестиция, също на частен терен между Хасково и Димитровград. Участъкът е от 30 дка, инвестицията между 6 и 8 млн. лв., първоначално ще бъдат разкрити 150 работни места с тенденция да станат 300, каза Иво Димов. Чуйте го в приложения файл.