/ Дарик радио, Хасково
С уникална изложба
97203
С уникална изложба
  • С уникална изложба
До 1 юни ще остане в димитровградската галерия уникалната изложба „Художникът среща писателя“ на Националния литературен музей, която е сред знаковите събития в тазгодишните поетични дни „Пеньо Пенев“.

Учредяват младежки приз "Пеньо Пенев"?

Тя бе открита от директора на музея - димитровградчанинът Атанас Капралов, директора на историческия музей в града Елена Георгиева и председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева.

Димитровград, "Художникът среща писателя"
Дарик радио, Хасково

Експозицията включва 40 предмети и картини от фондовете на националния литературен музей, специално подбрани за димитровградчани, като някои от нещата за първи път напускат залите си.

Димитровград, "Художникът среща писателя"
Дарик радио, Хасково

Жителите и гостите на града могат да видят вещи на именити български писатели: оригиналния царски указ, с който Иван Вазов е провъзгласен за народен поет; мастилницата на Иван Вазов и сребърна лира с венец и позлатена панделка - подарък за негов юбилей, снимки и ръкописи на Петко и Пенчо Славейкови, Христо Смирненски и Никола Вапцаров, пистолетът, с който Яворов се самоубива, грузинска кама, подарък на поета от Гоце Делчев и други.

Димитровград: Столица на младата българска поезия

Изложбата представя и непознати портрети, пейзажи и илюстрации,
дело на известни художници, като Иван Мърквичка, Чудомир, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Илия Бешков, Сирак Скитник, както и творби на изкушени от четката и платното писатели.

Димитровград, "Художникът среща писателя"
Дарик радио, Хасково

Звукова картина от откриването чуйте в приложения файл.