/ Дарик радио, Хасково
Димитровград- столица на младата българска поезия
97180
Димитровград- столица на младата българска поезия
  • Димитровград- столица на младата българска поезия
Столица на младата българска поезия е от днес Димитровград. Това обяви инициаторът на Националната младежка литературна конференция "Пеньо Пенев" Добромир Зафиров - единайсетокласник от езиковата гимназия „Д-р Иван Богоров“.

Младежка конференция и Димитър Калбуров в програмата на Пеньовите дни

По думите му, конференцията е първа по рода си и единствена в страната. Тя е част от програмата на 25-ите поетични дни „Пеньо Пенев“ и ще продължи до 4 май включително.

Форумът бе открит от кмета на общината Иво Димов. Участниците в нея поздравиха  председателят на общинския съвет Гергана Кръстева и инициаторът Добромир Зафиров.


Младежка литературна конференция, Димитровград
Дарик радио, Хасково


В конференцията с 11 презентации за съвременни или възрожденски поети от родния им край се представят 35 участници от различни профилирани гимназии и средни училища в страната. 

За форума в Димитровград са представители на: 130-то СУ "Стефан Караджа"-София, Националната Априловска гимназия-Габрово, ПГПЗЕ "Захари Стоянов" гр.Сливен, ЕГ "Гео Милев" гр.Добрич, ПЕГ "Никола Вапцаров" гр.Шумен, ЕГ "Проф.д-р Асен Златаров" гр.Хасково, ПМГ "Боян Петканчин" гр.Хасково и димитровградските ПЕГ "Д-р Иван Богоров", СУ "Любен Каравелов", ПМГ "Иван Вазов".    

„Художникът среща писателя“ в Димитровград

На 3 май, от 10.00 часа, в Лятната читалня на библиотека "Пеньо Пенев"  форумът продължава с дискусия на тема "Поезия, пазар и субкултура", като ще оставят свое послание в специално създаден за събитието поетичен лексикон "Дни на поезията – Димитровград` 2018". Вечерта от 19.00 часа до 20.00 часа в комплекс "Афродита" е организирано авторско четене на стихове на участниците и ще бъдат раздадени сертификати за работата им в конференцията.

В последния ден от програмата на поетичния форум участниците ще довършат своите послания в лексикона "Дни на поезията - Димитровград`2018" и ще разгледат тематичните изложби по повод поетичните празници: "Бетон и нежност", "Лауреати на националната и международната литературни награди "Пеньо Пенев", "Ръкописна памет".

Със спектакъла "Любов, пламък бял" продължават Пеньовите дни

Днес от 18:00 часа, във фоайето на димитровградския театър стартират и Вечери на младата поезия. Първата от тях е срещата с любимеца на младежката публика Димитър Калбуров, а на 3 май ще гостува Ина Иванова.

Димитър Калбуров е сред най-популярните български модерни писатели и поети. Автор на книгите "Мамка му" и "Помниш ли", а през 2017 г. излиза и най-новата с разкази "1 Кило Риалити".

Поклон пред паметта на Пеньо Пенев в Димитровград

Последователите му във Facebook надхвърлят 100 000, а написаното от него има хиляди харесвания и споделяния. С литературното събитие "Пощенска кутия за приказки" гостува в различни български градове, като сам представя произведенията си.

Чуйте ги в приложения файл.