"Писателя среща художника"
"Писателя среща художника" / НЛМ
Фрагменти от колекцията на Националния литературен музей показва изложбата „Художникът среща писателя“, която ще бъде открита от 17 ч. днес в димитровградската галерия „Петко Чурчулиев“. Изложбата е представителна извадка от голямата временна експозиция на Националния литературен музей в Националната художествена галерия, която бе открита по повод българското Председателство на Съвета на Европейския съюз и бе посрещната с огромен интерес от публиката.

Ценителите на изобразителното изкуство и на литературното наследство ще могат да се запознаят с интересни и непознати портрети, пейзажи и илюстрации от известни български художници, както и живописни и графични творби на видни наши писатели, изкушени от рисуването.

Произведенията свидетелстват за познанствата между големи имена на българския интелектуален елит, за техните житейски и творчески срещи, за приятелските жестове помежду им – официални и лични, които са се превърнали в емблематични моменти от духовния и културния живот на страната.

"Художника среща писателя"
НЛМ

Експозицията включва подарявани на писатели творби от Иван Мърквичка, Константин Щъркелов, Елисавета Консулова-Вазова; портрети на писатели, рисувани от Петър Морозов, Борис Георгиев, Михаил Кръстев, Златю Бояджиев, Васил Стоилов, Ненко Балкански, Чудомир, Харалампи Тачев; знаменитите писателски шаржове на Александър Добринов; любопитни илюстрации от Дечко Узунов, Илия Бешков, Никола Тузсузов, Вадим Лазаркевич. Включени са и малко познати рисунки на Чудомир, Николай Райнов, Сирак Скитник, Борис Шивачев, Димитър Димов, у които се преплитат двата таланта – на писател и на художник.

Акценти в изложбата са Царски указ за провъзгласяване на Иван Вазов за народен поет (по повод втория му юбилей), Сребърна лира с венец и позлатена панделка, подарък за първия му юбилей, както и редица други ценни експонати от къщите музеи към Националния литературен музей – грузинската кама, подарък на Пейо Яворов от Гоце Делчев, пистолетът, с който поетът се самоубива, лични вещи, снимки и ръкописи на Петко и Пенчо Славейкови, Христо Смирненски и Никола Вапцаров.

Изложбата е знаково събитие в 25-то издание на димитровградските поетични дни „Пеньо Пенев“ и ще остане в галерията до 1 юни.

Арт работилница, Димитровград
ГХГ "Петко Чурчулиев"

В програмата на литературните дни от 10.30 ч. днес предстои стартът и на арт работилница с хартия на открито, която ще бъде водена от художника Павлина Боботанова в лятната читалня на библиотеката. Мотото на ателието е „Другиму- капка любов“ и ще продължи в същия час там на 3 и 4 май включително, като за участие в него организаторите канят всички, които искат да се включат в изработването на арт инсталацията.
През 2015 г. Павлина Боботанова бе удостоена с наградата за култура на община Димитровград. Художничката дълги години твори и преподава изобразително изкуство в града. Сега живее и работи в Турция. През 1992 г. завършва специалност „Графика” във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Участвала е в редица пленери, групови и самостоятелни изложби в Истанбул, Москва, София, Мъглиж, Стара Загора и Димитровград. Последната й самостоятелната изложба в Димитровград бе през септември 2014 г. в художествената галерия „Петко Чурчулиев”.