Община Димитровград с 32-метров трикольор
Община Димитровград с 32-метров трикольор / Дарик радио-Хасково
Национална младежка литературна конференция "Пеньо Пенев" започва днес в Димитровград и ще продължи до 4 май, като част от 25-то издание на поетичните дни. Идеята за форума е на ученикът от 11 клас на ЕГ "Д-р Иван Богоров" Добромир Зафиров, като се реализира с подкрепата на община Димитровград.

В конференцията ще се представят 35 участници от различни профилирани гимназии и средни училища в страната. За форума в Димитровград пристигат представители на: 130-то СУ "Стефан Караджа" гр.София, Националната Априловска гимназия гр.Габрово, ПГПЗЕ "Захари Стоянов" гр.Сливен, ЕГ "Гео Милев" гр.Добрич, ПЕГ "Никола Вапцаров" гр.Шумен, ЕГ "Проф.д-р Асен Златаров" гр.Хасково, ПМГ "Боян Петканчин" гр.Хасково и димитровградските ПЕГ "Д-р Иван Богоров", СУ "Любен Каравелов", ПМГ "Иван Вазов".    

От 14 ч. днес в зала "Гроссето" ще е официалното откриване на конференцията и ще бъдат представени презентациите за съвременни или възрожденски поети от родния край на участниците.

Утре- 3 май, от 10.00 ч., в Лятната читалня на библиотека "Пеньо Пенев"  форумът продължава с дискусия на тема "Поезия, пазар и субкултура", като ще оставят свое послание в специално създаден за събитието поетичен лексикон "Дни на поезията – Димитровград` 2018". Вечерта от 19.00 ч. до 20.00 ч. в комплекс "Афродита" е организирано авторско четене на стихове на участниците и ще бъдат раздадени сертификати за работата им в конференцията.

В последния ден от програмата на поетичния форум участниците ще довършат своите послания в лексикона "Дни на поезията - Димитровград`2018" и ще разгледат тематичните изложби по повод поетичните празници: "Бетон и нежност", "Лауреати на националната и международната литературни награди "Пеньо Пенев", "Ръкописна памет".

Димитър Калбуров: Най-смислената муза е жената

Днес от 18 ч. във фоайето на димитровградския театър стартират и Вечери на младата поезия. Първата от тях е срещата с любимеца на младежката публика Димитър Калбуров, а на 3 май ще гостува Ина Иванова.

Димитър Калбуров
снимка: Владимир Томашевич


Димитър Калбуров е сред най-популярните български модерни писатели и поети. Автор на книгите "Мамка му" и "Помниш ли", а през 2017 г. излиза и най-новата с разкази "1 Кило Риалити". Последователите му във Facebook надхвърлят 100 000, а написаното от него има хиляди харесвания и споделяния. С литературното събитие "Пощенска кутия за приказки" гостува в различни български градове, като сам представя произведенията си.