Откриха поетичните дни "Пеньо Пенев"
Откриха поетичните дни "Пеньо Пенев" / Дарик радио, Хасково
Откриха поетичните дни "Пеньо Пенев"
97121
Откриха поетичните дни "Пеньо Пенев"
  • Откриха поетичните дни "Пеньо Пенев"
25-ите литературни дни „Пеньо Пенев“ в Димитровград бяха открити с церемония на площад „Поезия“. Там символичния Огън на поезията бе запален от девойка в ролята на музата на лиричната поезия Евтерпа. Момичето от общинския денс център „Галаксико“ бе облечено в тоалет, осигурен от пловдивския театър.

На площад „Поезия“ с приветствено слово литературните дни откри председателят на общинския съвет Гергана Кръстева. Тя цитира емблематичното стихотворение на Пеньо Пенев „Аз, един от народа“ и пожела на димитровградчани да се потопят в магията на поетичното изкуство и изящната словесност в дните до 8 май включително, когато е кулминацията на празниците.

Откриха поетичните дни "Пеньо Пенев"
Дарик радио, Хасково

Сред официалните гости бяха областният управител Станислав Дечев, заместник-кметът Яшо Минков и общински съветници. Граждани, представители на общински културни институции и на общинската администрация се събраха за церемонията. Тя стартира с изпълненията на Забавно-духовия оркестър с диригент Митя Йорданов.

Първото събитие от програмата на литературните дни бе тази вечер в дома-музей „Пеньо Пенев“, където с презентация бе представен издаденият от общината сборник джобен формат с интимна лирика на поета, озаглавен „Признание“.

Откриха поетичните дни "Пеньо Пенев"
Дарик радио, Хасково

Утре от 10:30 ч. е традиционното поклонение пред паметника-костница на поета Пеньо Пенев в едноименния димитровградски парк. От 17:30 ч. в Художествената галерия „Петко Чурчулиев“ ще бъде открита изложбата „Фрагменти“ на художника Цветан Казанджиев. Час по-късно в лятната читалня на библиотеката ще има „Вечер на димитровградски поети“ с участието на Акустичното джаз-трио със солист Мария Арнаудова.