/ Дарик радио, Хасково
Учредяват младежки приз
97200
Учредяват младежки приз
  • Учредяват младежки приз
Националната младежка литературна конференция „Пеньо Пенев“ ще има и второ издание през 2020 г., когато по статут Димитровград отново ще е домакин на националните поетични дни с името на Пеньо Пенев, категоричен бе кметът Иво Димов.

Димитровград: Столица на младата българска поезия

Той съобщи, че за следващото издание на форума общината ще кандидатства с проект по Програма „Еразъм“, за да организира още по-мащабна инициатива, която да
събере младежи с интереси в сферата на поезията и литературата от още повече населени места в страната.

Младежки форум "Пеньо Пенев"
Дарик радио, Хасково

Да бъде учреден младежки приз „Пеньо Пенев“, който да се връчва заедно с националната поетични награда на негово име, предлагат участниците в първата младежка литературна конференция, която се провежда в Димитровград.

Журито, което ще определя носителите на този приз, да е също от младежи, искат още те. Идеята за отличието е на инициатора за форума Добромир Зафиров от димитровградската езикова гимназия.

Младежка конференция и Димитър Калбуров в програмата на Пеньовите дни

Днес младежите- участници в литературния ученически форум предложиха и още идеи за второто му издание: в него да участват дебютантите от  „Южна пролет“, като Хасково и Димитровград направят заедно Седмица на младежката поезия, да бъде организирана литературна работилница, в която утвърдени автори да мотивират младите, да се канят любими на младежите и популярни в социалните мрежи и интернет творци и други.

„Художникът среща писателя“ в Димитровград

25-то издание на Поетичните дни „Пеньо Пенев“ в Димитровград продължава и днес, като в читалнята на библиотеката участниците в първата национална младежка литературна конференция дискутираха по творческите теми, които ги вълнуват, като дори писаха текстове за песни, разделени на няколко екипа.

Младежки форум "Пеньо Пенев"
Дарик радио, Хасково

От 18:00 часа, във фоайето на театъра е втората Вечер на младата българска поезия, като ще гостува Ина Иванова, а веднага след това в комплекс „Афродита“ участниците в националния форум ще представят свои стихове. Всеки от тях ще получи сертификат за работата си в конференцията.

Предложенията на младежите и кмета на Димитровград Иво Димов чуйте в звуковия файл.