/ БТА
Строителство на незаконен водопровод в момент на полагане на около 120 метра тръби в изкоп бе разкрито снощи в ромския квартал "Република" в Хасково, съобщиха от Общината.

Пускането на съоръжението по ул. "Ятак", е било осуетено от екипи на ВиК-Хасково, служба "Контрол на обществения ред и законност" в Общината и полицията.

"Сигналът бе получен на един от нашите телефони", каза главният инженер на ВиК инж. Лозко Лозев. Той уточни, че засега е бил съставен протокол за незаконно строителство срещу неизвестен извършител и че очевидно става дума за приготовления за кражба на вода.

Предстои да се изясни дали домакинствата в района имат водомери. Експертите от отдел "Контрол по Закона за устройство на територията" в община Хасково потвърдиха на място днес, че за строителството на 120-метров тръбопровод в ромския квартал "Република" няма никакви редовни документи, съобщиха от община Хасково.

Още снощи ВиК в областния център, общински контрольори и полиция установиха предполагаема подготовка за незаконно свързване към ВиК-мрежата на ул. "Ятак". Законът категорично не е спазен и това строителство е незаконно, е коментирал кметът Станислав Дечев пред общинския пресцентър след след проверката.

Констатирано е било, че не са налице никакви надлежни документи за извършване на тези действия. За да се случи законно присъединяване към водопреносната мрежа, има разписана процедура, която към момента не е спазена.

От там допълниха, че става дума за строителство от трета категория, което е в правомощията на РДНСК-Хасково.  Дирекцията вече е била уведомена и тя ще контролира и санкционира незаконното строителство.
БТА