Расте броят на онлайн подадените декларации
Расте броят на онлайн подадените декларации / Dariknews.bg, архив

Ръст в подадените по електронен начин годишни данъчни декларации отчита офисът на НАП в Хасково. Най-вероятно това се дължи на възможността от тази година годишни декларации да се подават с персонален идентификационен код /ПИК/.

За пръв път тази година 1 085 хасковлии обявиха доходите си в НАП именно чрез ПИК, който е безплатен аналог на електронния подпис. Други 3 475 жители на областта декларираха възнагражденията си с е-подпис. Общо, техните декларации представляват 21 процента от всички получени в офиса в Хасково годишни формуляри от физически лица.

Внушителен е броят декларации за корпоративни данъци, подадени по интернет - 6 130 или над 60 процента от всичките 10 270 формуляри.

От офиса на НАП в Хасково напомнят на клиентите си, че персоналният идентификационен код е безплатен и безсрочен. Той се издава по постоянен адрес на лицата след подаване на Заявление за ползване на електронни услуги, а първоначалния достъп до услугите, предоставяни с ПИК, става възможен след въвеждане и потвърждение на активен имейл адрес от страна на клиента. Допълнително удобство е, че притежателите на ПИК могат сами чрез профила си в потребителския интерфейс да променят своя имейл и телефон за връзка, както и да се отказват от вече заявени услуги.