Пресякоха международен канал за дрога, хванаха 46 кг хероин
Пресякоха международен канал за дрога, хванаха 46 кг хероин / Снимка: Митница - Свиленград

Международен канал за дрога е бил пресечен при специализирана операция на ДАНС, МВР и Агенция Митници, съобщиха от Агенцията. На 24 август на ГКПП - Капитан Андреево лек автомобил „Мерцедес" с белгийска регистрация и водач турски гражданин, живеещ в Белгия, е селектиран за проверка за акцизни стоки от служители на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Елхово. При щателната митническа проверка, извършена от служители на Митница - Свиленград в задната седалка на автомобила и в специално пригоден тайник под пода му са открити 65 пакета с форма на правоъгълник, увити в кафяво тиксо. Пакетите съдържали бежово прахообразно вещество с тегло 33,5 кг, което при извършения полеви наркотест  реагирало положително на хероин.

Случаят е поет от служители на ДАНС. При последвалите действия е установено, че задържаният хероин е трябвало да бъде транспортиран до Холандия. Установен е организаторът на канала - турски гражданин, постоянно пребиваващ в Белгия.

В резултат от проведените от служители на ДАНС мероприятия организаторът е задържан на 28 август в Хасково, като при допълнително извършените действия по разследването са открити още 12,8 кг хероин.

Задържаният наркотик е на стойност над 5,7 млн.лв. по цени на съдопроизводството. На двамата задържани са повдигнати обвинения по чл. 242 ал. 4 вр. ал. 2 от НК.