Предпазни шлемове вместо луксозни чанти започна да произвежда шивашка фабрика в Димитровград. От няколко дни предприятието изцяло е преструктурирало работата си, за да се спаси от кризата и за да помогне на максимално повече хора да се защитят. Целта е през следващите дни да се произведат близо 50 000  шлема.

До преди месец, когато всички поръчки от Италия спират, заради кризата с коронавируса, в димитровградския цех се произвеждат хиляди луксозни чанти, които се изнасят към Ботуша, Швейцария, Франция и Белгия. 

"Италианската част от това, което произвеждаме, спря. Фабриката ни е пълна отгоре до долу с готови чанти по поръчки, но не сме в състояние да ги изпратим, защото вече в продължение на 3 седмици колегите не работят. Това води до затруднения с плащания. Вече и банките там не работят. Плащания не са постъпвали повече от 50 дни, даже вече ще станат 60", заяви Пламен Цонев – собственик на шивашка фабрика, пред NOVA.

Продукцията по поръчка на италианските модни компании е половината от работата във фабриката. Затова и ръководството е принудено да пусне част от служителите в отпуск. Другата половина - произвеждат за Швейцария. Оттам поръчките не са спрели.

Още 21 с коронавирус, заразата стигна до Хасково и Кърджали


"Събрахме ги, когато започна извънредното положение и им казахме: "Когато няма работа – ще използваме първо платените отпуски и ако се наложи да ползвате неплатени отпуски. Фирмата поема ангажимент да изплати минимална работна заплата за два месеца на всеки един от вас", коментира още Цонев.

Ако кризата продължи по-дълго, и временните мерки, взети във фабриката, няма да могат да оставят служителите на работните им места. Затова ръководството започва да търси нови варианти за спасяване в тази ситуация.

"Проблемите са много големи. Едно нещо обаче трябва да разбере всеки в България. Това е, че ние в следващите 3 до 6 месеца ще загубим нещо, всеки един от нас като отделен човек, като фирма, изобщо като общество. Нека направим така, че тази загуба да бъде минимизирана – предприятията да оцелеят, хората да има какво да ядат, защото ако продължи това 4-5 месеца, имайте предвид, че ще стигнем и до там", каза Пламен Цонев.
NOVA