Професор Венцислав Мутафчийски
Професор Венцислав Мутафчийски / БГНЕС
Осем са вече официално оздравелите, трима български военни се заразиха
21 са новите потвърдени случаи на заразени с коронавирус у нас. 264 са общо заразените на територията на страната, стана ясно по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в 17:00 часа. Общо над 6000 българи са тествани до момента.

Извънредните мерки продължават до 13 април

Заразата е установена в още два града - Хасково и Кърджали, съобщи председателят на щаба ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 14 са заразените в София, в Смолян са двама и по един в Плевен, Велико Търново и Варна. В Хасково и Кърджали по един пациент е дал положителна проба."Все още се работят проби и до утре сутринта може да има корекция в цифрите", уточни шефът на ВМА. Единият от новозаразените в Смолян е бил на работа в ски-курорта Пампорово, където вече има няколко случая на заразени.

Изписани са вече 8 човека, утре ще бъде изписан девети човек, съобщи още председателят на Оперативния щаб. 

Мутафчийски обяви, че двама наши военнослужещи с положителни проби са били изтеглени от Косово, те са приети за лечение във ВМА. Друг наш военнослужещ с положителна проба в Румъния, където е на мисия, е настанен в инфекциозната болница в Букурещ.


Смекчиха режима за пътуване между населените места

Председателят на щаба каза още, че сред новозаразените има двама пациенти в тежко състояние, които са настанени в столичните болници "Света Анна" и "Пирогов". И двамата с интубирани. При другите нови случаи няма пациенти в тежко състояние.

Болните в столичните болници са, както следва: във ВМА, петима в Пета градска болница, в "Пирогов", където има още един интубиран пациент,  двама болни в "Света Анна" - жена и мъж, съответно на 75 г. и 54 г., както и в Инфекциозна болница, където лекуват 33-годишен мъж.

Мутафчийски отново подчерта, че спазването на мерките и забраните е изключително важно за справянето с епидемията от коронавирус:

"По-добре опашки от коли на КПП-та, отколкото кервани с военни камиони да изнасят трупове. По–ясно от това не мога да го кажа", заключи той по повод струпванията на коли по контролно-пропускателните пунктове на областните градове и растящото напрежение сред изнервените от опашките граждани.