Празник на птиците на площад „Свобода”
Празник на птиците на площад „Свобода” / DarikNews.bg, Архив

Три вида лешояди – белоглав, египетски и черен ще кацнат в петъчния следобед на площад „Свобода” по случай празника на птиците, организиран от Българското дружество за защита на птиците, с подкрепата и съдействието на Община Хасково и Областна администрация – Хасково.

Празникът на птиците започва от 15:00 часа с безплатна прожекция на филма „Те отлитат” в залата на Областна администрация. Финалът е концерт на Мирян Костадинов, участник във формата X Factor, на сцената на площад „Свобода” от 18:30 часа.

Много изненади за децата и техните родители са подготвили на площада организаторите след 16:00 ч. Там ще бъдат разположени огромни снимки на белоглав, черен и египетски лешояди, за да може всеки който желае да се снима. Черният лешояд, например, има размах на крилете от 2,5 до 3 метра, а кацнал достига височина повече от метър, обясняват от БДЗП.

Ще има и арт работилница за деца, разположена в шатра до фонтаните на площада. В нея всеки ще може да си изработи фигура на костенурка, змия или таралеж, които са сред любимите храни на грабливите птици у нас. Желаещите могат да се преобразят и в лешояди с рисунките за лице „Аз съм лешояд”.

На площада ще бъде подредена и изложба със снимки от фотоконкурса „Одисеята на египетските лешояди”. За всички, които са научили интересни факти от живота на белоглавия, черния и египетския лешояди, ще има и награди в забавна кратка викторина.

Празникът на птиците е посветен на едни от най-бързо изчезващите видове на планетата – лешоядите. В миналото в България са гнездили четири вида лешояда – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес могат да се видят само белоглавият и египетският лешояд. Опазването на белоглавия лешояд е една от най-успешните дейности на БДЗП. Данните от мониторинга, извършван вече за 29-та поредна година, показват, че в края на 80-те години размножаващите се двойки са били едва 13, докато през последните години се наблюдава постепенно увеличаване на популацията с отчетен през настоящата година максимум за България от 75 двойки.

 

Популацията на египетския лешояд на Балканите за последните 30 години е намаляла с повече от 80%.  Основните заплахи за вида, са нелегалнотo използване на отрови, токовите удари от необезопасени електрически стълбове, унищожаване на местообитанията му, безпокойство и бракониерство. БДЗП работи по опазването на този емблематичен вид още от създаването си и през последните три години отрицателната тенденция в популацията в България е преустановена.