/ МВР
Традиционно в навечерието на Възкресение полицаите в страната организират допълнителни сили и средства за защита на сигурността и безопасността по време на празниците.

Младен Маринов: Повече ме притесняват празничните трапези, а не църквите

Органите на полицията предприемат мерки за гарантиране на сигурността на имуществото и безопасността на гражданите през Великденските празници и спазването на въведените противоепидемични мерки.

В специални срещи с органите на местната власт и администрацията са разяснени  конкретните дейности за осигуряване на безопасността по празниците. Полицаите провеждат срещи със свещениците в църковните храмове, които остават отворени за Великден, за уточняване на организацията на богослуженията в условията на усложнена епидемиологична обстановка.

Около храмовете ще бъде засилено полицейското присъствие с оглед опазване на обществения ред и спазване на въведените противоепидемични мерки за спазване на дистанция между гражданите и недопускане струпването на групи от лица на едно място.

Няма да раздават върбови клонки на Цветница, на църква - с маска

Създадена е организация за  прилагане и спазване наложените ограничения,  касаещи пропускателния режим (Контролно-пропускателни пунктове - КПП) на входно-изходните пътни артерии на градовете Хасково, Димитровград, Харманли, Свиленград, Тополовград и Ивайловград и недопускане събирането на граждани на определени места и тържища, на които се продават домашни животни.

Традиционно огнеборците в цялата страна проверяват църковните храмове. Сред най-честите нарушения са липсата на достатъчно изправни уреди за първоначално пожарогасене, затворени или заключени евакуационни изходи и използване на неизправни отоплителни уреди.

Ловчанският митрополит: Не може вярващ да настоява за затваряне на църквите (ВИДЕО)

Акцент при проверките е поставен върху спазването на противопожарния режим, създаване на условия за успешна евакуация и състоянието на електрическите и отоплителните инсталации. Огнеборците са извършили допълнителни инструктажи на църковните служители за стриктното съблюдаване на противопожарните правила.