От храмовете никога не е тръгвала зараза, смята митрополит Гавриил
"Всеки има право и е свободен да вярва или да не вярва в Бог. Не може, обаче, човек да казва, че е вярващ, а да настоява да се затворят църквите за празниците. Ние уважаваме избора на всеки.

Няма да раздават върбови клонки на Цветница, на църква - с маска

Никого не караме на сила да идва в храма, но нека не се отнема тази възможност на желаещите да присъстват на богосложението"
.Това заяви ловчанският митрополит Гавриил, предава NOVA.

"Винаги е имало болни от някаква болест, но от църквите никога не е тръгвала зараза. Уверен съм, че с божията помощ и тази година всичко ще мине добре", каза още той.
В навечерието на Цветница и Великден премиерът се срещна с патриарх Неофит и представители на Светия Синод.

На срещата бяха обсъдение мерки за безопасност в църквите и манастирите по време на извънредно положение. Взети бяха и решенията да не се ходи до Йерусалим за Благодатния огън, както и да не се раздават върбови клонки на Цветница. Митрополит Гавриил разкри, че му е било трудно да направи и двете отстъпки.

Младен Маринов: Повече ме притесняват празничните трапези, а не църквите

"Това са допустими компромиси. Ние имаме възможност да получаваме Благодатен огън от Йерусалим едва от няколко години. Върба у нас винаги се е раздавала, но това ще го компенсираме на празника Света Троица, когато се раздават цветя.

Правим възможните комромиси, за да успокоим хората, че няма повод за разнасяне на болестта. Най-важно е да се съхрани празника", смята той. Митрополит Гавриил е забелязал, че по-малко хора посещават храмовете от началото на извънредното положение.
nova.bg