Районен съд, Димитровград
Районен съд, Димитровград / Дарик радио, Хасково, Архив
Подготвят ремонт в димитровградския съд
96950
Подготвят ремонт в димитровградския съд
  • Подготвят ремонт в димитровградския съд
Очаква се до месец да приключат техническите процедури по заснемане и да бъде окончателно финализирана процедурата по прехвърляне на собствеността върху половината от сградата на бившия Партиен дом в Димитровград. След съдебна сага между община и държава те се споразумяха за това, като държавата вече ще е пълноправен стопанин на източното крило от сградата. В него се помещават Районният съд, Прокуратура, Службата по вписвания и Съдебна охрана. Част от помещенията, достъпът до които е от западния вход, ще бъдат ползвани от звеното на НОИ, както и в момента. Това съобщи председателят на Районен съд-Димитровград Иван Маринов по време на Деня на отворените врати. Стана ясно още, че той подготвя и документите за наложителния ремонт в сградата, където димитровградският съд се помещава от 1991 г.

За сключването на спогодба с държавата по въпроса за собствеността местният парламент упълномощи кмета Иво Димов с решение от края на юни 2016 г., след като през 2015 г. държавата заведе дело, въпреки че има съдебно решение от 1995 г. в полза на общината.   

Димитровград, Ден на отворените врати
Дарик радио, Хасково

Традиционният Ден на отворените врати в димитровградския съд вчера събра гимназисти от местните училища, пред които председателят Иван Маринов, районният прокурор Атанас Палхутев и съдия Мирослав Раев от службата по вписванията разясниха структурата и функциите на тези институции. Те отговаряха на въпроси от учениците и ги разведоха из сградата, за да им покажат на място как функционират службите.      

Димитровград, Ден на отворените врати
Дарик радио, Хасково

Над 3000 дела е разгледал през 2017 г. Районен съд-Димитровград, като над 800 са наказателни. Устойчива е тенденцията с най-голям дял да са престъпленията срещу собствеността или иначе казано кражбите, коментира председателят Иван Маринов. Забелязва се и леко увеличаване в броя на делата, отчете още той.