Почивна база в Минерални бани посреща първите посетители по НОИ
Почивна база в Минерални бани посреща първите посетители по НОИ / Снимка: Община Минерални бани

Почивната база в община Минерални бани вече е напълно завършена и днес посреща първите си посетители, съобщиха от Общината. Базата ще работи по програмата на НОИ и се очаква тя да доведе повече туристи в курортното селище. Завършването й се чакаше от години и днес първите по програмата на НОИ "Профилактика, рехабилитация и отдих" ще прекрачат прага й, каза кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер.

Базата бе ремонтирана с пари на социалното министерство, което отпусна 2,4 млн. лв. „Голямо ходене по мъките беше, докато ги убедим да довършат сградата, чийто строеж бе спрян повече от 20 години. Въпреки че сме балнеологичен курорт от национално значение, досега нямаше база, която да работи по  програмата на НОИ, а това бе причина за слабата посещаемост, допълни кметът.

В новата и модерно оборудвана почивна база ще могат да се възстановяват 120 души за една смяна. Според специалистите, курортът е уникален, най-вече с химичния състав на минералната вода. Тя е хипертермална с температура от 57 градуса и се характеризира като сулфатно-натриева, калциева и флуорна. Това, която я прави изключително полезна, е, че лекува успешно болестта на Бюргер, както и заболявания на опорно-двигателния апарат. Подобни извори има само във Франция и Чехия. С решение на Народното събрание и според новия закон за концесиите, 14-те минерални извори на територията на общината вече се стопанисват от нея. Общинското ръководство стопанисва и Старата градска баня, която също бе основно обновена и реконструирана със собствени средства.