Отстраненият от ОИК кмет на Ябълково Антон Илиев обжалва пред ВАС
Отстраненият от ОИК кмет на Ябълково Антон Илиев обжалва пред ВАС / ДарикНюз, Архив
Отстраненият с решение на ОИК-Димитровград кмет на село Ябълково Антон Илиев е починал внезапно тази нощ. Снощи той е бил на събор в Скобелево заедно с други кметове на населени места от общината. Прибрал се около 1 ч. в къщата си в с. Ябълково, след което е починал. Сигнал за случилото се подала жената, с която живее.

В края на 2016 г. ОИК-Димитровград прекрати предсрочно пълномощията на Антон Илиев, като кмет на селото с мотива,  че към момента на проверката все още е бил вписан в Търговския регистър като член на Управителния съвет на земеделска кооперация. След избирането му той подал молба до съвета за освобождаването му, но не спазил буквата на закона за уведоми ОИК и местният парламент. Проверката на комисията бе предизвикана от сигнал, депозиран от адв. Бойчо Бойчев, който е в състава й. Антон Илиев обжалва решението на ОИК, но след съдебната сага то бе потвърдено и с указ от президента за 2 юли са насрочени частични избори за кмет на с. Ябълково.  По решение на димитровградския общински съвет селото управлява временен кмет- дългогодишният офицер от МВР Вангел Попов.

Преди броени дни в община Димитровград се проведоха консултации за състава на двете секционни комисии за предстоящите избори. Тогава стана ясно и, че Антон Илиев е заявил намерение да участва в тях.  

В края на септември 2016 г. пред дома му в Ябълково изгоря личният мерцедес на кмета. Камери, разположени на фабриката срещу дома му, заснели палежа- човек с качулка, който плисва запалителна течност, пали я и хуква да бяга пеша, разказа тогава Антон Илиев.  Той бе категоричен, че това не може да е свързано с работата му, като кмет, както и, че няма каквито и да било подозрения за извършителите. Антон Илиев тогава посочи, че „няма душмани“, конфликти или неразплатени сметки, както и че не е получавал каквито и да е заплахи.