Отстраненият от ОИК кмет на Ябълково Антон Илиев обжалва пред ВАС
Отстраненият от ОИК кмет на Ябълково Антон Илиев обжалва пред ВАС / ДарикНюз, Архив

Кметът на димитровградското с. Ябълково Антон Илиев е изпратил частна жалба до Върховния административен съд (ВАС) по отказа на хасковските административни магистрати по казуса с решението на ОИК за предсрочно прекратяване на пълномощията му. Преди това Хасковският административен съд  е отхвърлил молбата му за стопиране на решението до приключване на казуса, съобщи председателят на комисията в Димитровград Димитър Гавазов.

До произнасянето на върховния съд в хасковския не може да бъде даден ход по същество и насроченото за имения ден на ябълковския кмет дело бе отложено.

В края на миналата година по сигнал на един от членовете в комисията- адв. Бойчо Бойчев,  ОИК-Димитровград прие решение за предсрочно прекратяване  пълномощията на Антон Илиев, като кмет на с.Ябълково с мотива, че към момента на проверката той все още е вписан в Търговския регистър, като член на Управителния съвет на земеделска кооперация.

 

Илиев е изпълнил първото от условията на закона, като е подал в едномесечен срок молба до управителните й органи да бъде освободен, но не са изпълнени второто и третото условие- за писмено уведомяване на ОбС и ОИК, припомни Димитър Гавазов.