Партийните лидери не се разбраха за ръководство на РИК
Партийните лидери не се разбраха за ръководство на РИК / netinfo

Политическите лидери не се споразумяха за разпределението на ръководните места в Районната избирателна комисия за Европейски парламент. На консултациите при областния управител Райна Йовчева днес мястото на председател на комисията поискаха “Коалиция за България” и движение “Напред”. Претенции за секретар заявиха ДПС, НДСВ и ГЕРБ. От ОДС поискаха заместник-председателското място в Районната избирателна комисия. За заместник-председател, или секретар от опозицията се обяви “Атака”. Опозиционен представител в ръководството на комисията поиска и ДСБ.

 

Решението как да бъдат разпределени спорните места ще е на областния управител. Райна Йовчева обяви, че на 16 април ще изпрати предложението за състав и ръководството на комисията в ЦИК. Предложението на областния управител може да бъде обжалвано.

 

Според решение на ЦИК, Районната избирателна комисия за Европейски парламент ще бъде 25-членна. 9 представители в комисията ще има “Коалиция за България”, 5 са местата за ДПС, 4 за НДСВ, по двама представители в РИК ще имат ОДС и “Атака” и по един ДСБ, движение “Напред” и ГЕРБ.