Ще бъде ли Димитровград част от ВиК Асоциация-Хасково решава общинският съвет
Ще бъде ли Димитровград част от ВиК Асоциация-Хасково решава общинският съвет / Дарик радио-Хасково, Архив
Приемането на нова наредба за местните такси и цени на услуги в Димитровград бе отложено на сесията днес. Предложението за отпадане на проекта бе на водещия заседанието заместник-председател на местния парламент Юлиян Семерджиев. Посоченият от него аргумент бе, че са постъпили множество предложения от съветници и граждани за промени в нормативния акт, за чието обработване е необходимо техническо време. След като предлаганите поправки бъдат нанесени в текста, проектът за наредбата отново ще бъде публикуван в официалния сайт на общината в установения от закона срок, посочи той.

23 докладни бяха включени в дневния ред на днешното заседание. Съветниците актуализираха списъка за средищните училища в общината, които остават както и досега 6: ОУ „Васил Левски“- с. Ябълково, ОУ „Христо Смирненски“- с. Радиево, ОУ „Д. Матевски“- Меричлери и димитровградските ОУ „Славейков“, „Алеко Константинов“ и СУ „Васил Левски“. Единодушно приеха и другата извънредна докладна- за безвъзмездно предоставяне на общински имоти в селата Светлина, Ябълково, Добрич и Злато поле за срок от 10 г. на ИА „Борба с градушките“ за обособяване на ракетни площадки за противоградна защита.
 
Прието бе и предложението на Юлиян Семерджиев от проекта на новата наредба за рекламната дейност в община Димитровград да отпадне Раздел 9, който предвиждаше възможност за публикуване на търговска реклама в официалния сайт. Без променимина наредбата за изменение и допълнение на тази за обществения ред при използване на превозни средства.

Димитровградските съветници разгледаха и приеха отчет за изпълнението на бюджета през 2016 г., междинна оценка на общинския план за развитие 2014-2020 година, текуща актуализация на програмата за реализация на общинския план, Годишен план за ползване на дървесина през 2017 г. и Ценоразпис за продажба на добитата от горски територии – общинска собственост, Програма за закрила на детето за 2017 и 2018 година и Общинска стратегия на потребностите от подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в община Димитровград 2017-2018 година.
   
С вота си днес димитровградските съветници разрешиха съществуването на паралелки с ученици под минималния брой в 6 общински училища за учебната 2017/2018 година. Най-много- 6 ще са класовете с ученици под минимума в ОУ „Хр. Смирненски“ на с. Радиево. С 5 маломерни ще започне новата учебна година ОУ „Хр. Ботев“ в с. Крепост., с по 4- СУ „Васил Левски“ в Димитровград и ОУ „Васил Левски“ в с. Ябълково, а в ОУ „Димитър Матевски“-Меричлери и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ на кв. Черноконево- по две паралелки.

Единственото питане днес бе за липсата на указателна табела на пътя с. Горски извор- с. Добрич при отбивката за Каснаково. Че трасето е част от републиканската пътна мрежа и монтирането на такива табели е ангажимент на областното „Пътно управление“-Хасково, за което ги е сезирал още миналата година, бе отговорът на кмета Иво Димов.
 
Проблем със системата за електронно гласуване в димитровградския местен парламент днес на два пъти прекъсва заседанието и забави работата на сесията, като две от решенията бяха приети с вдигане на ръце и броене. След втората почивка за рестарт, системата сработи и електронното гласуване продължи безпроблемнно до изчерпване на дневния ред в последната преди августовската ваканция на съветниците сесия.