Отбелязваме Международния ден на здравето
Отбелязваме Международния ден на здравето / Darik News, архив

Днес отбелязваме Международния ден на здравето. На тази дата празнуват лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които работят в областта на здравеопазването. 

7 април е обявен за Ден на здравето още през далечната 1948 г. От 1964 г. тази дата започва да се отбелязва и у нас като Деня на здравния работник

Един от основните проблеми, пред които в последните години е изправено родното здравеопазване, остава желанието на българските специалисти да се усъвършенстват и да работят в чужбина.

Недоволни лекари от цялата страна се събраха на протест в София

 

За 2014 г. Българският лекарски съюз издаде най-много сертификати за работа в чужбина, откакто изобщо се води статистика. 548 лекари пожелаха да напуснат страната ни през 2014-а, а 524 - през 2015 г. 

От началото на годината до настоящия момент от българското здравеопазване са се откази 142-ма медици. Тревожната тенденция определя средната възраст на работещите у нас лекари, която към момента е 55 години.

Независимо от конфликтите в родното здравеопазване, 7 април е повод да покажем нашата признателност към хората, чиято кауза е здравето на нацията.

С добра дума за българския медик е и кампанията на Дарик "Най-добрите лекари", благодарение, на която още през 2012 г. специалисти от цялата страна посочиха свои колеги, в които имат най-голямо доверие. 

Сега медията допълни лекарската лига в столицата с още над 200 имена в 40 специалности. Така бяха излъчени общо 754 лекари от София, Пловдив и Варна, имената, на които могат да бъдат намерени на сайта www.bestdoctors.bg.