/ Дарик радио, Хасково, Архив
Община и ВиК в Хасково в спор за поливане на градинките
97965
Община и ВиК в Хасково в спор за поливане на градинките
  • Община и ВиК в Хасково в спор за поливане на градинките
Под заплахата за воден рижим в Хасково ВиК настоява градинките да се поливат с питейна вода, съобщават от пресслужбата на общината. В текста се казва: „Градинките в Хасково могат да се поливат с питейна вода, въпреки че има сондаж , който се използва само за напояване, това става ясно от писмо на управителя на ВиК Тодор Марков  до кмета на община Хасково Добри Беливанов.

Припомням, че от миналата година заради отчетено над допустимите стойности съдържание на естествен уран в питейната вода на Хасково част от кладенците снабдяващи града са затворени, а от ВиК заявиха, че има недостиг на вода и е възможно въвеждането на воден режим за някои квартали. Реално и без официално въведен режим има райони разположени на по-високи места в града, които в часовете с повишена консумация на вода остават на сухо.”

Хасковлии: Грехота, от Божия дар бизнес правят (СНИМКИ)

От Община Хасково обясняват, че от 2009 година тя има разрешително за водовземане от тръбен кладенец с дълбочина 60 метра в парк „Куба“. Водата от него се използа за напояването на 22 декара озеленена площ в парка, като за сезон се изразходват около 6 000 кубика, за което има издадено разрешително от Басейнова дирекция, чийто срок е изтекъл.

От общината в Хасково пишат: „За да се поднови, е необходимо ВиК-Хасково да издаде документ, че няма възможност за осигуряване на необходимите количества вода от съществуващата система. В отговор на писмото от кмета, с което той настоява за издаването на този документ, управителят на ВиК изпраща писмо, в което твърди, че има техническа възможност за осигуряване на необходимите водни количества.

Това означава, че Община Хасково ще е принудена да полива зелени площи с питейна вода в момент, когато проблемът с недостига на вода за Хасково доби национална гласност. За справянето с него правителството отпусна близо 2 милиона лева за изграждането на 8 дублиращи кладенци и два допълнителни водопровода. 4 от кладенците вече са готови.

За останалите са проведени всички процедури и има избран изпълнител. ВиК Хасково няма разрешение за водовземане от старите сондажи, които се дублират и това възпрепятства издаването на разрешително за строеж на новите кладенци. Поради това се наложи община Хасково да  предприеме  действия за ускоряване на процедурата за получаване на разрешения от ВиК за водовземане от старите сондажи от Басейнова дирекция.

Управителят на ВиК-Хасково Тодор Марков коментира, че е учуден от написаното. „Аз съм последният човек, който иска водата за питейни нужди да се използва за поливане. Те провеждат някаква процедура за този кладенец, който е за други цели. ВиК операторът не може да сключва договори за осигуряване на вода извън разрешената цел, а целта е питейно-битово водоснабдяване.

Въпросът е, че има явно някакво недомислие. Общината иска от нас становище дали има техническа възможност за присъединяване към нашата мрежа. Такава техническа възможност има, понеже мрежата за поливане на общината е в центъра на града, тя не е на полето. Но въпросът е, че ние нямаме право да сключим с тях договор да им продаваме вода за питейни нужди за поливане, каза той.

Тодор Марков не се ангажира с категоричен отговор на въпроса дали има риск от воден режим в Хасково.

Чуйте го в приложения файл.