Продължава борбата с огнените стихии в област Хасково, които обхванаха региона, съобщиха от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Над осем са възникналите пожари за кратко време. Силен вятър и високи температури възпрепятстват овладяването на ситуацията.

По-рано в последния си работен ден областният управител Красимир Ангелов обяви бедствено положение в област Хасково, съобщиха за DarikNews.bg от Областна администрация. Той поиска помощ от Министерството на отбраната, което да изпрати военнослужещи в помощ на гасенето и предупреди в заповедта си за "опасност от увреждане здравето на хора, както и опасност за причиняване на значителни вреди на гори, земеделски насаждения, жилищни и стопански постройки и имущество на граждани и стопански субекти".

Камион със слама се запали по време на движение край Хасково (СНИМКИ)

Най-тежка продължава да е ситуацията в близост до родопското село Дъбовец, община Любимец, където са струпани 11 екипа огнеборци. Там са се слели два пожара в смесени гори, а теренът е трудно проходим. 

"Положението е сложно, фронтът на пожара в гората по мои оценки е пет-шест километра", каза кметът на общината Анастас Анастасов, който бе на място с доброволците от общината. Горски служители също помагат там. Заради пожара е затворен пътят Любимец – Ивайловград в участъка между селата Малко градище и разклона за село Воден, съобщиха междувременно от Агенция "Пътна инфраструктура“. Трафикът се пренасочва по обиколни маршрути. Няма непосредствена опасност за населението, пожарът е далеч от населените места, посочиха от областната администрация.

В село Малки воден са изгорели две къщи, в село Георги Добрево – стопанска постройка. Локализирани са обаче огнищата в любимецките села Оряхово и Георги Добрево, уточни кметът Анастасов.

Друг пожар – в землището на свиленградското село Сладун върви към границата с Турция, информираха още от РДПБЗН. Там срещу огъня са хвърлени четири екипа. Толкова са огнеборците и в община Минерални бани, където гори между селата Сусам и Татарево – сухи треви, стърнища и неожънати ниви.

Температурата днес в областния център Хасково се покачи до 40,9 градуса, казаха от местната хидрометеореологична обсерватория.

Привечер на помощ на огнеборците от Хасково пристигнаха 6-7 коли от други области – Кърджали, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Сливен, съобщи областният управител Красимир Ангелов, който бе на огнището до село Сусам.


DarikNews.bg, БТА