Меричлерският комитет пише до Страсбург в защита на Емил Георгиев
Меричлерският комитет пише до Страсбург в защита на Емил Георгиев / DarikNews
Меричлерският комитет пише до Страсбург в защита на Емил Георгиев
37389
Меричлерският комитет пише до Страсбург в защита на Емил Георгиев
  • Меричлерският комитет пише до Страсбург в защита на Емил Георгиев

Отворено писмо, адресирано до Председателя на Окръжен съд-Хасково, с копия до Висшия съдебен съвет и Съда по правата на човека в Страсбург изпращат днес трима членове на инициативния комитет "В защита на Меричлери" и председателят му Танко Русев. Поводът е осъдителната присъда за клевета, която Районен съд-Димитровград определи за лидера на политически клуб "Екогласност" Емил Георгиев. Вместо да потърси отговорност от виновните лица, Районен съд-Димитровград реши да се постави в услуга на лицето Антон Вълков, заплашвал нашия съгражданин Петко Стойков, повдигнал пръв въпроса за безобразията на фирма "Каолин". За съжаление този достоен меричлерец вече не е между живите, е записано в писмото. Изразяваме огромното си възмущение от решението на Районен съд-Димитровград, след като нашите свидетелски показания пред съда не се приемат за достоверни, водени от чувство за достойнство, настояваме да бъдат повдигнати срещу нас обвинения за лъжесвидетелство и да бъдем солидарно осъдени, се казва в заключение.

Миналата седмица Антон Вълков отказа споразумение с Емил Георгиев в ХОС. Окръжният съд ще се произнесе в законовия срок за това.

Днес Танко Русев посочи, че също е обект на репресии- изпращали му проверки от данъчните по сигнал, проверявали къде си изхвърля боклука, като дори го санкционирали за това, че е без лична карта. 

На пресконференцията днес председателят на комитета Танко Русев коментира и проблема със завишените нива на арсен в питейната вода на Меричлери, като категорично определи, че виновник е кариерата "Великан". Той обвини институциите и властите в малодушие, като обяви, че свалят доверието си от тях. Нас ни тровят с арсен от месец май, а сега ни поят с водоноски, като крави, каза още Танко Русев.

Двама бивши кметове на Меричлери участваха в днешното мероприятие на комитета- поетът Тиню Найденов, който представи стихосбирките си и управлявалата предишния мандат Николинка Милкова. Книгата си за историята на Меричлери представи и краеведът Георги Янев.

Какво още каза Танко Русев днес- чуйте в звуковия файл.