Лазарки в с. Добрич, конкурс за венец и костюм в Димитровград
Лазарки в с. Добрич, конкурс за венец и костюм в Димитровград / Darik News, архив

Обичая "Лазаруване" ще представи от 9.30 часа днес в двора на бившето училище в с. Добрич детската фолклорна група на читалище „Нов път”- "Добричанче". След това малките лазарки ще посещават домовете в селото, за да благославят стопаните им за здраве и берекет. Те ще пеят и играят характерните за Лазаровден песни и танци. 
Накрая ще свият венци от върбови клонки и ще ги хвърлят в река Банска. На която лазарка венецът е пръв, тя ще е кумица (водач) през следващата година, лазказват от читалище „Нов път”.

Лазаровден ще отбележи по традиция и в Димитровград народно читалище "Христо Ботев" съвместно с общината. От 16 ч. на сцената на пл. България ще се представят групи за хора "Тракия", танцов състав "Тракия" и детски танцов състав "Тракия", като ще участват и двете възрастови групи на състава. Гости ще бъдат танцьорите от група за хора "Ритъм" в кв. Черноконево.

И тази година организаторите обявяват двата традиционни конкурса - за най-красив пролетен венец и за съвременен фолклорен костюм. Записването за участие в тях ще е на място, преди началото на конкурса.