Курбан, панихида и изложба 4 г. след наводнението в с. Бисер
Курбан, панихида и изложба 4 г. след наводнението в с. Бисер / Дарик радио-Хасково

4 години от трагедията в село Бисер се навършват днес. На 6 февруари 2012 г. се скъса стената на язовир „Иваново" и рано сутринта вълна заля селото, като загинаха шестима от жителите му, бяха срутени 56 къщи и наводнени стотици. При наводненията в Хасковско през февруари 2012 г. загинаха 11 души. По традиция на 6 февруари жителите на село Бисер почетоха паметта на 6-те жертви от водната стихия с панихида в църквата. Тази година липсваха политици. Единствените официални гости бяха от община Харманли- кметът Мария Киркова, заместникът Валентина Димовска и председателят на общинския съвет Иван Димитров. Селото е и с нов кмет. Изборите спечели Валентин Найденов.

Курбан панихида и изложба 4 г след наводнението в с Бисер
netinfo

След отслужената от отец Атанасий панихида в обновения през 2012 г. храм, за здравето на оцелелите на площада в Бисер бе даден курбан. И тази година го приготви майсторът-кулинар Николай, а 7 овце осигуряват кметството и дарители, разказа отец Атанасий.

Курбан панихида и изложба 4 г след наводнението в с Бисер
netinfo

Кратко филмче с кадри от наводнението и изложба с графика по тази тема представи в местното читалище художникът Димитър Кафеджиев, родом от Бисер. За експозицията той подбрал 12 творби. Централно място в нея заема картината „Бисериада”.

4 години след трагедията построените със средства от дарения нови къщи си остават 33. Направена е и канализацията. 22 семейства обаче, все още чакат за дом. Това раздели селото и хората, разказват обитателите му.

Курбан панихида и изложба 4 г след наводнението в с Бисер
netinfo

 

4 години след наводнението в село Бисер, при което живота си изгубиха шестима, виновен няма. Синът на един от загиналите- Тодор Ангелов, е категоричен, че ще продължи да търси истината. Преди двайсетина дни в съда бил внесен колективен иск от пострадалите в наводнението, разказват в с. Бисер. И твърдят, че вече се чувстват забравени от държавата, почти изгубили надежда и сами в нещастието си.