Критична остава ситуацията с река Мартинка край селата Брод и Злато поле
Критична остава ситуацията с река Мартинка край селата Брод и Злато поле / DarikNews

Критична в община Димитровград остава ситуацията край селата Брод и Злато поле заради прелялата река Мартинка, която поема водосбора и от скъсана язовирна стена край село Ловец, над най-пострадалото вчера село Странско. Това съобщи за Дарик Руси Вълев от Общинския кризисен щаб. Положението там е много сериозно, тъй като водосборът е огромен, но за щастие водата още не е достигнала къщите. Пътят за Симеоновград остава затворен, уточни той. От кризисния щаб на Димитровград обмислят възможността да търсят разрешение за пробиване на дигата на река Марица, тъй като клапите й не могат да поемат огромния водосбор, обясни Руси Вълев. Дигите обаче са държавна собственост и е необходимо съответното разрешение за подобни действия от Басейнова дирекция и областният управител, уточни той. Аз не мога да взема такова решение, необходимо е специалистите и държавните институции да преценят, но река Мартинка е неконтролируема, посочи и кметът на общината Иво Димов.

Нивата на река Марица са далеч от критичните и тя все още е в рамките на стандартното си корито. До критичното остават още 2.50- 2.80 м, което не е рисково към момента, съобщи още Руси Вълев.

Другият голям водосбор, който все още създава проблеми в Димитровградско, е потокът, който идва от Михайлово, Козарево и Димитриево край бившия рудник „Миньор”, където преминаването на автомобили от Димитровград за Стара Загора също е сложно.

Критична остава ситуацията с река Мартинка край селата Брод и Злато поле
netinfo

 

Ситуацията в с. Странско бавно се нормализира. Започна разчистването на пътищата в селото от наноси и тиня, след което ще окажем помощ и за наводнените над 20 къщи, коментира кметът Иво Димов. 11 души, чиито домове бяха под вода, нощуваха в детската градина. Вода, храна, одеяла и походни легла осигури Общинският кризисен щаб. Според кмета Иво Димов причина за наводнението в с. Странско са скъсани стени на два микроязовира в селата Борово и Козаревец, община Стара Загора, както и падналите 204 л/кв. м дъжд.