/ DarikNews.bg, Архив
Кметът на Хасково Добри Беливанов депозира жалба в административен съд Хасково /ХАС/ за изменението и отмяната на членовете от Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, които касаят таксите за детските градини, видя Дарик радио. След наше запитване от ХАС потвърдиха за внесеното днес прошение.
 
Без комисия за контрол на кмета на Хасково, 1 лев за детска градина

Според кмета, изменението на наредбата е следвало да стане с последващ нормативен акт, а не с решение на общинския съвет. Не били посочени и причини за отмяна на разпоредбите на чл.26б, чл.26в и чл.26г от наредбата.

Прокуратурата атакува таксите за детска градина в Хасковско

В жалбата се излагат и доводи за погрешна финансово-икономическа обосновка на предложението за изменението на разпоредбите за таксите. В тази връзка се посочва, че не било ясно защо се увеличавали средствата за издръжка на децата. Погрешно бил определен размерът на издръжката на година за едно дете, уточниха от ХАС.
 

Кметът отново занимава съветниците на Хасково с таксата за забавачка

В мотивите за изменението на текстовете не било посочено от кои приходи на общината щели да се вземат средства за дофинансиране на детските градини. На последно място се сочи, че при провеждането на заседанието на общинския съвет, на което били приети промените в наредбата, са допуснати процесуални нарушения, който също водели до незаконосъонразност на новите текстове, тъй като не било подложено на гласуване предложение на общински съветник за отлагане разглеждането на промените в наредбата за следващо заседание, допълниха от съда.