/ netinfo
Кметството спря парите за ток и вода на забавачките?
Добри Беливанов кмет на Хасково
97177
Добри Беливанов кмет на Хасково
  • Добри Беливанов кмет на Хасково
На извънредна среща в общината са били привикани директорите на детски градини, научи Дарик радио. Срещата се е състояла в края на работния ден в понеделник. Директорите на градини били привикани в общината след 16.30 часа. На срещата, според наши източници, е присъствал и кметът Добри Беливанов.

Кметът не успя да се наложи за по-висока такса за градина

Според непотвърдената ни информация, на директорите на градини е издадена устна заповед да преустановят събирането на такси. Такси се заплащат от първо до десето число на всеки месец.

Няколко майки заявиха пред Дарик, че са се опитали да си платя таксата за градина и е им било отказано. Любопитното е, че указанието има валидност и тя е до 8 май. В социалните мрежи хасковски майки коментират, че в трета детска градина дори има поставена бележка, че таксите ще се плащат след празниците, тоест от 8 -мо число на май. Аргумент защо не е посочен.  

Кметът обжалва таксата за детска градина в съда

Обяснението е, че тогава се чакали нови правила. 

Твърди се също, че на срещата градоначалникът е изпуснал нервите си. Заплашил е директорите с наказания и съд, ако продължат да събират такса от един лев. Най-фрапиращ обаче е този ответен удар – твърди се, градоначалникът е спрял парите за ток и вода на детските градини. Това са средствата от т.нар. „местна дейност”.

ДГ „Беливановче”: Родители, бъдете по-активни

Издръжката на една градина се осъществява от държавна и местна дейност. С парите от държавната се покриват заплати и т.н. С парите от местна дейност се покриват разходите за храна, ток, вода и други режийни.

Прокуратурата отряза кмета на Хасково за детските градини

Според източниците ни, общината се е разплатила само за храната, която се осигурява от външна фирма. Говори се също, че на въпросната среща кметът е коментирал, че на есен ще започне да закрива детски градини в Хасково.

Внесоха докладната: Такса за детска градина в Хасково - лев на ден

Пред Дарик радио кметът заяви, че устната заповед, дадена на директорите е да спазват Наредбата. Останалите твърдения, които цитираме по-горе, не успяхме да зададем като въпроси, защото кметът прекъсна разговора.