Изпращаме лекари в бежанските лагери по границата между Турция и Сирия
Изпращаме лекари в бежанските лагери по границата между Турция и Сирия / netinfo

България ще изпрати лекарски екипи в бежанските лагери по границата между Турция и Сирия, каза президентът Росен Плевнелиев на военният полигон „Корен" край Хасково. Изцяло се придържаме към политическата позиция на Съвета на НАТО и считаме, че би следвало проблемът в Сирия да се решава преди всичко по пътя на преговорите и с мирни средства, посочи още президентът.

Президентът добави още, че другите европейски страни също ще предоставят средства за оборудване на бежански лагери. „Притесняваме се от това, че има огромна вълна от бежанци, която вече залива не само Турция, но и много съседни държави. Ние търсим решение, за да окажем адекватна подкрепа на хората близо до границата и да предотвратим бежански вълни, които могат да тръгнат към Европа и други части на света", обясни държавният глава.

Плевнелиев отбеляза още, че страната ни вярва, че последните действия на Турция са по-скоро една предупредителна акция, отколкото системно поведение на турското правителство. Преди дни турската артилерия обстрелва позиции в Сирия в отговор на сирийска минометна атака, при която бяха убити петима турски цивилни. Президентът изтъкна, че двете страни трябва да се въздържат от понататъшни провокации.

На полигона „Корен" държавният глава присъства на командно-щабното учение „Траен мир - 2012". В учението участват около 900 военнослужещи от военните формирования в София, Пловдив, Стара Загора, Асеновград, Сливен и Мусачево. Целта на учението е достигане на необходимите оперативни способности и оперативна съвместимост от щаба на бригадата по планиране, подготовка и управление на действията на подчинените формирования при участие в операция в състава на Многонационални съвместни оперативни сили по възстановяване и поддържане на мира.