/ Арт-галерия, Свиленград
Изложба на световно признатия български художник- академик Румен Скорчев, чийто житейски път завърши през 2015 г. на 82 години, ще представи Арт галерия – Свиленград. Експозицията включва едни от най-добрите му творби- графики, живописни платна и рисунки и ще бъде открита от 18:00 часа днес. Картините са предоставени на Арт галерия – Свиленград от най-големия частен колекционер на твореца - Иван Петков. Експозицията ще може да се види до 4 май, информират от галерията в Свиленград.
 
Академик Румен Скорчев работи в областта на илюстрацията, графиката, рисунката и живописта и има голям принос в развитието на изобразителното изкуство. Той е автор на илюстрациите на над 200 детски книги, стихосбирки и библиофилски издания, произведенията му са познати по всички континенти от над 50 самостоятелни изложби и многобройни съвместни изяви.  
 
„Румен Скорчев е от онези големи представители на родната ни култура, които, от една страна, покриват и носят националното ни творческо самочувствие и, от друга – е далече от онази шлагерна песен, която можем да чуем по всяко време от деня. Сложен и труден автор, категоричен и неуловим, класически завършен и нов като форма и като внушение...

Рисунката е посвещение и когато един творец като Румен Скорчев е изградил цялостния си духовен свят върху пространството на рисунката, и този свят е жив и динамичен , това вече е надежда, че не всичко е загубено.  Този свят е отвъд реалния и всъщност е една нова реалност, която рисунката е конструирала в пространството.

Светът отвъд е пластически материализиран в света отсам. Реалните източници са изведени до една нова форма, извън академичните правила и познание, и заедно с това – носи високата култура и изискан вкус на един изключителен професионалист.”, казва за него Светлин Русев.