Всеки пети българин живее в бедност, всеки трети - с материални лишения
Всеки пети българин живее в бедност, всеки трети - с материални лишения / ThinkStock/Getty Images
През 2016 г. линията на бедност за област Хасково e 259.83 лв. средно месечно на лице от домакинство, като под прага на бедност са били 22.5% от населението на областта. Това показва ежегодно провежданото наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот (EUSILC)“. В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност намалява с 2.5%, а относителният дял на бедното население намаля с 3.6 процентни пункта.

Данните за 2016 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери, като обезщетения, социални и семейни помощи и добавки, равнището на бедност се повишава от 22.5 до 23.7%. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 53.8%, или с 31.3 процентни пункта. В общите показатели за оценка на бедността са включени и субективни индикатори, свързани с материални лишения.  Те показват личните нагласи на лицата и домакинствата относно възможностите за задоволяване на отделни нужди и потребности.

Хасково и предстоящото председателство на Съвета на ЕС в България

Най-голям брой лица в област Хасково изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома (60.6%) и възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (56.3%). Успоредно с това 2.2% от лицата не могат да си позволят цветен телевизор, 4.7% - телефон, вкл. мобилен, 10.1% - автоматична пералня, а 31.0% посочват, че не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден. 20% от лицата в домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 39.9% от лицата се ограничават при отоплението на жилището си.

Започна асфалтиране на улици в Хасково

Данните показват още, че през 2016 г. 38.5% от населението на областта, или 90.9 хил. лица са били в риск от бедност и социално изключване. Стойността на показателя намалява с 1.9 процентни пункта спрямо 2015 г., при мъжете намалението е с 0.9 процентни пункта, а при жените - с 3.0 процентни пункта.