/ Дарик радио, Хасково
Образователен проект „История през фотообектива“ стартират димитровградският музей и Детския и младежки център. Проектът включва три етапа - две експедиции до значими исторически и археологически обекти в общината и изложба с най-добрите снимки за Нощта на музеите.

Първото пътуване е тази събота - 24 март и в него ще участват 18 деца и младежи от фотографска школа „Пик“. Те ще посетят и снимат църквата „Св. Димитър“ в с. Ябълково, каменната „Св. Архангел Михаил“ в с. Сталево и тракийската и средновековна крепост Милеона в местността Хисара край селото.

Следващото пътуване е насрочено за 30 март и маршрутът му включва с. Горски извор, чиято църква „Св. Георги Победоносец“ е единствената в общината- национален паметник на културата, Светилището на нимфите и Афродита край с. Каснаково - също исторически паметник от национално значение, църквата „Св. Иван Рилски“ в село Добрич и манастира „Успение Богородично“ там, разказаха на пресконференция днес директорът на Детския и младежки център Радка Тодорова, археологът в музея Недялка Кръстева и ръководителят на фотографската школа Николай Добрев.

"Школата е създадена през 2016 г. с 12 деца. В момента участниците в нея са 14 и за тях това не е първа такава експедиция. Миналата година организирали фото пътуване в Кърджали", разказа Николай Добрев.

"Идеята е децата да научат по любопитен и интересен за тях начин повече за забележителностите в родния си край, както и да направят качествени снимки на значими исторически места, които да останат в архива на музея и да бъдат използвани при необходимост за презентации", коментира уредникът Недялка Кръстева.