Харманлийската прокуратура образува дело за канабиса в Изворово
Харманлийската прокуратура образува дело за канабиса в Изворово / Dariknews.bg, архив

Районна прокуратура - Харманли образува досъдебно производство за отглеждане и държане на наркотични вещества или растения от рода на конопа - престъпление по чл. 354 Наказателния кодекс, съобщават от Апелативната прокуратура в Пловдив.

На 31 юли 2015 г. в двуетажна къща в с. Изворово, общ. Харманли при претърсване и изземване са открити 153 броя растения от рода на канабиса, които при полевия тест реагират на канабис. Растенията са с височина от 110 см до 170 см, а за отглеждането им е изградена поливна инсталация. В приземния етаж на частния дом е открито помещения за отглеждане на разсад за канабис. Намерени са инструменти за обработка, препарати, торове, пестициди за третиране на растенията. На втория етаж е открито помещение със стелажи за сушене на канабиса, оборудвано с въздухопроводи и вентилатори. Върху стелажите е намерена и иззета зелена листна маса с общо тегло от 1600 грама, която реагира на полеви тест за канабис. Отделно от нея в пластмасов бидон е открита зелена листна маса с общо тегло  1200 грама.

Общото тегло на намерените съцветия канабис е 2800 грама.

Като съпричастни към откритото количество канабис са задържани две лица за 24 часа.
Под ръководството на Районна прокуратура - Харманли се извършват активни процесуално-следствени действия, разпитват се свидетели и са назначени експертизи, допълват от Пловдивската апелативна прокуратура.