Главният прокурор: Хасковската прокуратура не работи адекватно
Главният прокурор: Хасковската прокуратура не работи адекватно / netinfo
Главният прокурор: Хасковската прокуратура не работи адекватно
71227
Главният прокурор: Хасковската прокуратура не работи адекватно
  • Главният прокурор: Хасковската прокуратура не работи адекватно

Главният прокурор Сотир Цацаров присъства на годишния отчет на Окръжна прокуратура Хасково. Държавният обвинител коментира резултатите от работата на прокуратурата и ги определи като незадоволителни.

По думите на Цацаров Хасково е регион, в който определено се бележи ръст на престъпността, както криминална, така и икономическа, а нивото на работа особено по корупционни престъпления не задоволява. Главният прокурор подчерта, че няма основания да смята, че окръжни прокурори са разтваряли чадър над определени хора, срещу които има съмнения за корупция. „Всe пак обаче констатациите са ясни, нарастване на престъпността и резултати, които съвсем не са адекватни на това, което се очаква от тази прокуратура", подчерта главният прокурор.

Той отговори отрицателно на въпроса дали заповедтта му за командироването на окръжния прокурор Иван Ванчев не нарушава правилника на ВСС. Според Цацаров правилата за командироване на административни ръководители имат препоръчителен характер.

Заповедтта на главния прокурор излезе няколко дни след като Върховният админстративен съд възстанови окончателно на поста окръжен прокурор Иван Ванчев. Той беше отстранен след скандални разкрития на записи от СРС.  След като обжалва решението на  ВСС за отстраняване сега Иван Ванчев обжалва и заповедтта за командиравенето си. Единият му мотив е свързан с правилата за командироване на съдии, прокурори и следователи приети от ВСС миналото лято. Едно от условията гласи, че административни ръководители на органите на ъсдебната власт не могат да бъдат командировани за изпълнение на служебните задължения в други органи.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира още изказването на Сергей Станишев за Крим и Кърджали и проверките по случая „Лясковец". Чуйте го в приложения файл: