Фестивал за актьорско майсторство Любимец 13 организира театърът в Димитровград
Фестивал за актьорско майсторство Любимец 13 организира театърът в Димитровград / DarikNews

Награда за актьорско майсторство „Любимец 13” учредява общинският драматичен театър „Апостол Карамитев” в Димитровград. Носителят й ще бъде определян от 3-членно жури сред селектирани за участие във Фестивал на актьорското майсторство „Любимец 13” постановки. Съгласно представения днес от директора на театъра Тодор Боянов статут за фестивала, първото му издание ще бъде тази година- от септември до края на годината, под патронажа на кмета на Димитровград, който е и почетен председател на организационния комитет. Така на практика се ликвидира наградата на димитровградската публика „Любимец 13”, която зрителите определяха с гласуване чрез анкетни карти след всяка гостуваща постановка. Първото й издание бе през 2006 г. 7 са носителите й: Валентин Танев, Ивайло Христов, Камен Донев, Христо Мутафчиев, Асен Блатечки, Калин Врачански и Герасим Георгиев-Геро. Тя се връчваше всяка година, в навечерието на Международния ден на театъра - 27 март, като паричната й стойност бе 1000 лв., осигурени от спонсор, а автор на пластиката за лауреата  бе дърворезбарят Георги Георгиев.

6 са избраните  за участие в първия Фестивал на актьорското майсторство „Любимец 13” постановки, 13- номинираните за наградата актьори, които участват в тях. Първата е „Арт”, която ще гостува на димитровградска сцена на 18 септември, с Владимир Карамазов, Юлиян Вергов и Захари Бахаров, като и тримата са сред претендентите за новия приз. Ивайло Христов, Камен Донев, Малин Кръстев, Александър Кадиев, Татяна Лолова, Асен Блатечки, Албена Михова са също сред номинираните актьори, които до края на 2013 г. ще играят на сцената на театър „Апостол Карамитев”.

Председател на 3-членното жури е директорът на сливенския театър Николай Недялков. В комисията са още директорът на старозагорския куклен театър Дарин Петков и на кърджалийския „Димитър Димов” – Димо Димов. В два тура ще протича оценяването, като в първия журито ще гласува тайно с оценки от 1 до 6 във възходящ ред, а във втория ще обсъжда и дискутира класирането от първия, след което отново с таен или явен вот ще определи носителя на наградата „Любимец 13” за 2013 г. Тя ще бъде връчена на специална церемония през 2014 г., обясни на пресконференция днес Тодор Боянов.

„Любим зрител на димитровградския театър” ще бъде избиран чрез жребий, като късметлията ще получи пропуск за всички представления на сцената му. Още една награда- „Лице на димитровградския театър” учредява екипът му. Тя ще бъде за творци, свързали пътя си с театъра на Димитровград и оставили трайна следа. За 2013 г. театралният съвет е определил Златина Тодева и Иван Русев, на които призът се присъжда посмъртно и Иван Добчев, който ще го получи на 17 ноември. На тази дата преди 40 г. той прави своя дебют на димитровградска сцена, припомни днес Тодор Боянов. В съпътстващата програма на фестивала са включени и възпоминателни вечери за Златина Тодева и Иван Русев, предвидени за месец ноември. Лицата на димитровградския театър ще присъстват в него с маслени портрети, които ще бъдат подредени в своеобразно Фоайе на славата, като за тази цел е определено балконското.

Идеята на фестивала е на димитровградска сцена да гостуват постановки- образци за актьорско майсторство, като могат да участват всички професионални театри, без жанрови или административни ограничения. Намеренията на организационния комитет са фестът да е ежегоден или през година, като общинският театър на Димитровград има правото да финансира спектакъл с участието на избрания за „Любимец 13” актьор. Първата му след години прекъсване премиера ще бъде на 4 октомври с „Играта” по мотиви на Антъни Шафър, чийто режисьор е младият Станислав Дойнов, с участието на Димитър Караиванов и Калин Иванов. Входът за нея ще е свободен.