240 ученици от Димитровград решават задачи в "Европейско кенгуру"
240 ученици от Димитровград решават задачи в "Европейско кенгуру" / Darik News, архив
Областният кръг на математическото състезание „Европейско кенгуру“  е днес в ОУ „Св. Иван Рилски“ за Хасково, Стамболово, Минерални бани и Симеоновград, в димитровградското ОУ „Алеко Константинов“  и в ОУ „Иван Вазов“ за Харманли, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Тополовград и Маджарово.

Надпреварата е част от календара на Министерството на образованието и се провежда в два кръга- областен и национален. Участието е безплатно, а националният кръг ще е на 2 юни в София.

Областният кръг включва 16 отделни теми, според възрастта на участниците- от първи до 12 клас. Те ще решават 26 задачи в рамките на час и половина, като първите 24 са под формата на тест , а последните две - с кратък свободен отговор.

Състезанието ще започне в 11 часа днес, като участниците трябва да бъдат по местата си най-късно до 10.30 часа, уточняват организаторите.
В Димитровград задачите на „Европейско кенгуру“ ще решават 384 ученици от 1 до 12 клас.

Родителите, които не желаят резултатите на техните деца да бъдат публикувани, трябва да подадат молба в деня на състезанието в училището -домакин. За четвъртокласниците резултатите от това състезание са сред балообразуващите за вход от 5 клас в ПМГ, припомни директорът на ПМГ „Вазов“ в Димитровград Илияна Славова.