Борбите в с. Караманци
Борбите в с. Караманци / Дарик радио, Хасково
Елитни български и турски състезатели се надпреварваха в оспорвани схватки по народна борба. Традиционното състезание беше основното в двудневната спортна програма, с която се почете 35 години от т. нар. „майски събития“ в селото от община Минерални бани. На 10 май 1984 в Караманци е проведен масов бунт срещу насилствената смяна на имената на местните мюсюлмани. Това е един от първите  случаи на съпротива не само срещу Възродителния процес, а и срещу цялата тоталитарна власт в тогавашната НРБ.

С. Караманци
Дарик радио, Хасково

По традиция народните борби се провеждат на трева, а не на тепих. Правилата са близки до тези в свободната борба, но забранените хватки са още по-малко. Продължителността на срещите е различна, в зависимост от възрастта на участниците и категорията. При мъжете схватките продължават 20 минути. Ако няма победа с туш се играят допълнителни 5 минути. Ако и там няма туш, тогава се броят точките от времето по часовник. Венецът в състезанията е така нареченият „баш“. Там няма ограничения в категориите и обикновено в него участват най-добрите борци. Наградата за победителя е жив коч.

Борбите в с. Караманци
Дарик радио, Хасково

Тази година голямата награда спечели Георги Димитров от Хасково. Агне заслужи Адил Ерол от Караманци, който във финала на категория до 85 кг успя да победи елитния турски състезател Исмаил Айваз. Съседите се представиха с много силен тим от 17 борци от Одрин. Участваха и много български отбори. Изключително успешно се представиха състезателите от „Буря“ с. Караманци. Възпитаниците на треньора Джейхан Тефик обраха златните и сребърните медали в почти всички категории.

В спортния празник в Караманци се проведоха и турнири по шахмат и футбол на малки врати.

С. Караманци
Дарик радио, Хасково

70 шахматисти се включиха в оспорваните битки на шахматната дъска. Излъчена беше финална тройка, която игра по схемата „всеки срещу всеки“. Победител е миналогодишният призьор Янко Панайотов. Втори се класира Еминали Салиф, а трети е Деян Йорданов.

С. Караманци
Дарик радио, Хасково

Във футболния турнир участваха 8 отбора. След преки елиминация по финала достигнаха отборите на Ангел Войвода и Боян Ботево. Финалът беше спечелен категорично от играчите от Ангел Войвода с 6:1.