Екзотични птици иззеха митничарите на Капитан Андреево
Екзотични птици иззеха митничарите на Капитан Андреево / Снимка: Агенция Митници

12 екзотични птици Тукан иззеха митничарите на ГКПП - Капитан Андреево, съобщиха от агенция Митници. Вчера, при проверка на влизащ в страната луксозен високопроходим автомобил с българска регистрация, служителите на пункта се натъкнали на 12 птици от породата Тукан (Pteroglossus viridis Green Aracari). Птиците били превозвани в клетки и били в добро здравословно състояние. Тримата пътници в автомобила - български граждани, твърдели, че туканите са техни и дълго са отказвали да се разделят с тях. Интересните представители на южноамериканската фауна не са придружени с нужните за пренасянето на живи животни документи. За вноса не е изпълнено и изискването един ден преди това да бъдат уведомени граничните власти.

Митническите инспектори на Капитан Андреево, съвместно с ветеринарните власти, са осигурили на птиците временен подслон и са обиколили всички местни магазини, за им осигурят подходящите за тях плодове.

По цени на пазара една такава птица се продава между 1500 и 2000 евро. За случая са уведомени Агенцията по безопасност на храните и Министерство на околната среда и водите. На тримата пътници ще бъдат съставени актове за административни нарушения. От тази сутрин птиците са под опеката на Сдружение Зелени Балкани.