Експерт по сигурността: Случващото се в Харманли носи белезите на метеж
Експерт по сигурността: Случващото се в Харманли носи белезите на метеж / БГНЕС

Това, което се случва в бежанския център в Харманли, носи белезите на метеж. В центъра на организацията на събитията стоят афганистанци, коментира експертът по сигурността полк. Славчо Велков по време на заседание на парламентарната комисия по отбрана, което се проведе във Военномедицинската академия в столицата. Предвид случващото се в Ирак и Сирия, специалистът обясни, че очаква повишаване на обема на мигрантските вълни, от една страна, и на терористичната активност - от друга.

16 800 бежанци са потърсили закрила у нас от януари до ноември, информира проф. Велков.

"Само за октомври те са 2526, така че не можем да говорим за кой знае какво осезателно намаляване на потока от Балканския маршрут, който всички твърдим, че е затворен", каза той.

Експертът заговори и за риск от биотерористични атаки.

Обединени патриоти искат участниците в бежанския бунт в Харманли да бъдат репатрирани

"Искам да кажа и една информация, която не е потвърдена, че в Ракка, Сирия, звено на Ислямска държава разработвало проект за извършване на атаки с химическо и биологично оръжие с помощта на малки дронове на територията на Европа, което несъмнено предизвиква безпокойство. Така че бихме могли да очакваме повишаване включително и на терористичната активност, а от там нататък и заплахи, които би трябвало да сме готови да се справяме с тях", каза още проф. Славчо Велков.

След като Европейският парламент гласува за замразяване на преговорите с Турция за членство в Европейския съюз, проф. Велков прогнозира, че е възможно да бъде повишен обемът на мигрантските вълни, което без съмнение ще предизвика рискови заплахи, включително и касаещи дейността на Военномедицинската академия.