Напрежението в лагера отново ескалира
Напрежението в лагера отново ескалира / Дарик радио, Хасково, Архив

Преди минути напрежението в бежанския лагер в Харманли отново ескалира. Нахлу жандармерия и тежко въоръжени полицаи, като за първи път бе използвано и водното оръдие, предаде репортерът на Дарик.

Към момента липсва официална информация какво се случва вътре. По неофициална напрежението е ескалирало след като е бил затворен хранителният магазин в пределите на регистрационно-приемателния център.

Размириците там днес започнаха в 12 часа, като по информация на полицията в бунта са участвали около 2 000 от настанените в лагера. Те палиха, чупиха и хвърляха камъни по полицията и жандармерията, която не използва сила. Щети има и по някои от сградите в лагера. МВР събира доказателства и разпитва свидетели, за да установи нарушителите на обществения ред, като е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

МВР разпитва свидетели, за да установи нарушителите на реда в лагера в Харманли

Причината за безредиците бе, че бежанският център трети ден е затворен заради провеждането на скрийнинг за здравословното състояние на бежанците.

В следобедните часове в регистрационно-приемателния център пристигна и шефката на ДАБ Петя Първанова. В лагера се провеждат преговори, които ще продължат и в петък.


През цялата нощ в лагера остават полицаи и жандармеристи.