Обединени патриоти искат участниците в бежанския бунт в Харманли да бъдат репатрирани
Обединени патриоти искат участниците в бежанския бунт в Харманли да бъдат репатрирани / БГНЕС

Участниците в бунта в бежанския център в Харманли да бъдат репатрирани, поискаха депутати от ПГ на Патриотичния фронт и "Атака", част от предизборната коалиция "Обединени патриоти".

По-рано днес спонтанно недоволство в регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли прерасна в бунт, но положението вече е овладяно. На място са над 100 служители на местното подразделение на МВР и жандармерия.

Размирици и напрежение в бежанския център в Харманли (СНИМКИ/ВИДЕО)

"За нас - "Обединените патриоти", това е инцидент, който предвиждахме", коментира Искрен Веселинов (Патриотичен фронт).

По думите му трябва да има безкомпромисна реакция на силите на реда. Всички тези, които палят, горят и демонстрират неуважение към закона и българските институции, трябва да бъдат репатрирани в най-спешен порядък, каза той.

Борис Ячев от Патриотичния фронт коментира, че МВР и МВнР действат нерешително, даже меко. Според него институциите трябва да бъдат в синхрон и не само да бъдат издирени и наказани подбудителите и извършителите на бунта, а те да бъдат репатрирани.

"Това са хора, които нямат статут, те са в очакване на получаването на някакъв статут, така че спрямо тях трябва да бъдат приложени и мерки от международното законодателство", посочи Ячев.

Правят ограда в лагера, изпратиха и водоноски заради авария в Харманли

Николай Александров от "Атака" коментира, че който е палил, чупил, мятал камъни по български полицаи трябва да понесе цялата строгост на закона и да се върне там, откъдето е дошъл.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред журналисти, че бунтът в центъра в Харманли очевидно е последица от неадекватната политика дотук по темата за бежанците. Според нея реакцията за затваряне на лагера е закъсняла. Тя посочи, че от три месеца говорели за опасността от разпространение на заразни болести.