Бунт на бежанците в Харманли, лагерът полуразрушен, има ранен полицай
Бунт на бежанците в Харманли, лагерът полуразрушен, има ранен полицай / Дарик радио, Хасково
Бунт на бежанците в Храмнали, лагерът полуразрушен
91339
Бунт на бежанците в Храмнали, лагерът полуразрушен
  • Бунт на бежанците в Храмнали, лагерът полуразрушен

Бунт на бежанците в харманлийския лагер потушава жандармерията. Недоволството е избухнало преди около половин час, като причина за него е въведената забрана настанените в центъра да напускат очертанията му. Около 3 000 са обитателите на регистрационно-приемателния център.

Бунт на бежанците в Харманли лагерът полуразрушен има ранен полицай
netinfo

Участниците в бунта горят гуми и дюшеци и чупят обзавеждане. На мястото са стотици от жандармерията, полицията и пожарната, които са обградили лагера. Бежанците ги удрят с пръчки и хвърлят по тях камъни.

Бунт на бежанците в Харманли лагерът полуразрушен има ранен полицай
netinfo

До момента органите на реда не са употребили сила и не са използвали водното оръдие, което е на място. Заетите в лагера бягат панически през странични входове и плачат, като са изключително стресирани от това, което се случва.

Репоретерът на Дарик, който е пред бежанския лагер съобщи, че при размириците е пострадал полицай. Той е бил ударен с метален прът от гневни бежанци. Не се е наложила хоспитализация на пострадалия полицай. Подготвя се група за преговори, която да разговаря с бежанците, но към момента те отказват.

Бунт на бежанците в Харманли лагерът полуразрушен има ранен полицай
netinfo

Лагерът бе поставен преди дни временно под карантина заради притесненията на гражданството в Харманли, че настанените в него ще пренесат опасни зарази, непознати за страната. Притесненията на харманлийци бяха предизвикани от видими рани по мигрантите от центъра. Страховете на хората ескалираха и в поредния протест в неделя, на който те поискаха за пореден път затваряне на лагера, но и оставките на Петя Първанова, шеф на Държавната агенция по бежанците и временния началник на приемателния център Димитър Захариев. Стотиците харманлийци, които се включиха в шествието, заплашиха с гражданско неподчинение и затваряне на магистралата. В рамките на два месеца това бе третият подобен протест в града.

Специалисти от ВМА не откриха масова зараза сред бежанците в центъра в Харманли, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването, след направени медицински прегледи на 18 и 19 ноември от лекари от Военномедицинската академия в регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли.  Прегледани са били общо 128 заболели бежанци /91 мъже, 16 жени и 21 деца/, като по-голяма част от тях са от афганистански произход /106/, както и от сирийски /12/, от иракски /8/ и от ирански /1/ произход. Най-често диагностицираните заболявания са пиодермия /36/, скабиес /26/, варицела /18 пациенти, изключително деца от 1 до 8 години/, остра вирусна инфекция /15/, дерматит /16/. Според заключението на специалистите единственият случай със суспекция за лайшманиоза - кожна форма, не представлява епидемиологичен риск.

В същото време, на 22 ноември, според изготвения от РЗИ-Хасково и изпратен до здравното министерство доклад, в бежанския лагер има съмнения, че 16 души са болни от лайшманиоза. Към момента диагнозата не е потвърдена от инфекционист, уточни тогава началникът на РЗИ- Хасково д-р Соня Димитрова.

Бунт на бежанците в харманлийския лагер имаше и в края на октомври, като повод тогава бе недоволството им от лошите битови условия и бавното, според тях, придвижване на документите им за придобиване на статут. Отново с намесата на жандармерия и полиция ситуацията тогава бе овладяна без напрежението да ескалира до сблъсъци.

В звуковия файл чуйте жена, работеща в лагера и станала свидетелен на първите минути от размириците, чуйте гражданите на Харманли и Динко от Ямбол станал известен със "свинските опашки". По негови думи към Харманли се насочват националисти от цялата страна.

В 16.30 часа в бежанския лагер пристигна председателя на Държавтна агенция за бежанците Петя Първанова. Тя не се е спряла пред журналистите, а е влязла вътре в лагера. Очаква се все пак г-жа Първанова да коментира официално събитията от днес.