Награждават 294 полицаи, потушавали размириците в харманлийския лагер
Награждават 294 полицаи, потушавали размириците в харманлийския лагер / Дарик радио, Хасково, Архив

294 полицейски служители са отличени с индивидуална парична награда със заповед на министър Румяна Бъчварова и по предложение на министър-председателя Бойко Борисов, съобщават от МВР.

Изведоха от лагера в Харманли афганистанци, които ще бъдат депортирани

Те своевременно са създали организация за възстановяването и опазването на обществения ред на територията на Регистрационно-приемателния център в Харманли, като са проявили висок професионализъм, се посочва в съобщението.

Благодарение на техните действия не бе допуснато извършване на правонарушения в центъра, както и разрастване на протестните действия на близо 2000 чужди граждани, които палиха огньове, унищожиха и увредиха държавно имущество, хвърляха камъни и предмети срещу полицейските служители, уточняват от МВР.

Ръководството на МВР застана зад полицаите, които потушаваха бунта в Харманли

В резултат на своевременната и професионална намеса на пристигналите на място полицейски екипи бе постигнато възстановяването на обществения ред в центъра. Не бе допуснато и ескалирането на напрежението сред гражданите на Харманли, се казва още в съобщението от вътрешното министерство.

Съдът определи арест за 18 бежанци, участвали в бунта в Харманли

При размириците в харманлийския лагер бяха арестувани 400 бежанци, на 18 бяха повдигнати обвинения от прокуратурата, а съдът им наложи най-тежката мярка „задържане под стража“. 24 полицаи бяха ранени, а подбудителите афганистанци ще бъдат върнати в родината им. Всички, участвали в бунта, са изведени от харманлийския център.