Изведоха от лагера в Харманли афганистанци, които ще бъдат депортирани
Изведоха от лагера в Харманли афганистанци, които ще бъдат депортирани / снимка, архив: DarikNews.bg, Дарик-Хасково
Изведоха от лагера в Харманли афганистанци, които ще бъдат депортирани
91449
Изведоха от лагера в Харманли афганистанци, които ще бъдат депортирани
  • Изведоха от лагера в Харманли афганистанци, които ще бъдат депортирани

Група афганистанци от лагера в Харманли, които принудително ще бъдат изведени от страната ни, напусна в сряда центъра. Афганистанците бяха откарани с коли на Дирекция „Миграция" към МВР, потвърди заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците Кирчо Киров.

Ръководството на МВР застана зад полицаите, които потушаваха бунта в Харманли

Той даде извънредна пресконференция Заедно с директора на РПЦ-Харманли Димитър Захариев пред лагера в сряда сутринта.

На 90% е възстановено всичко в лагера, потрошено по време на размириците преди дни. До петък ще бъде завършена и работата по оградата край центъра. Обстановката е стабилизирана, увери Киров.

Съдът определи арест за 18 бежанци, участвали в бунта в Харманли

2235 са настанените в момента в харманлийския лагер. 1024 от тях са афганистанци, останалите - сирийци и иракчани, предимно семейства, съобщи директорът на РПЦ Димитър Захариев.

Над 400 души, участвали в размириците, са изведени от регистрационно-приемателния център след това. Те бяха задържани с полицейска мярка след безредиците, а после разпределени в центрове на Дирекция "Миграция", където да бъдат охранявани, като стана ясно, че ще се търси начин те да бъдат изведени от страната и няма да се връщат в лагера.

Афганистанецът, запалил българското знаме, остава в ареста

Поскалите доброволно да напуснат страната афганистанци се намират в центъра в Елхово, както и в центрове от затворен тип на дирекция "Миграция" в София.