Бежанският лагер в Харманли
Бежанският лагер в Харманли / Областна администрация, Хасково, Архив
Темата за нов бежански лагер на територията на област Хасково, за което областният управител Минко Ангелов съобщи в студиото на Дарик тази сутрин, коментира и бившият Станислав Дечев. Като областен управител на Хасково се противопоставях на всякакви идеи за разширяване на лагерите или разкриване на нови места за настаняване на бежанци на наша територия, посочи Станислав Дечев. През последните 2 години и аз, и г-н Беливанов преди мен, защитавахме интересите на хората от област Хасково. Искрено се надявам, че като нов областен управител г-н Ангелов се е объркал и такова нещо няма, допълни Дечев.

Той припомни размириците в харманлийския бежански център, овладени по думите му „скоростно и професионално“. Показахме, че има държава. Държавата си беше на място, припомни Станислав Дечев.

Идеята в бивши гранични застави да бъдат настанявани бежанци, за която се заговори след бежанските бунтове в Харманли вече е задействана и една от площадките ще бъде изградена на територията на Хасковска област, съобщи в студиото на Дарик радио – Хасково Минко Ангелов. Той уточни, че става въпрос за бившите гранични застави, транзитният център ще е с капацитет от 1 500 места и там ще бъдат настанявани бежанци за срок от 4 месеца. Областният управител Минко Ангелов подчерта, че това са временни бази, които ще работят само в случай на кризисна ситуация.

По-късно през деня от областната администрация уточниха, че става въпрос за палатков лагер,  резервна площадка, която е необходимо да бъде изградена и да бъде на разположение, но ще се използва само в краен случай. Проектът ще бъде финансиран от Европейската комисия, като отпуснатите за два такива лагера средства, са общо 12 млн. лева.

Бившият областен управител Станислав Дечев е втори в листата на ГЕРБ за народни представители, регистрирана днес в РИК-Хасково.