/ Дарик радио, Хасково
Детска хороводна работилница стартира
96924
Детска хороводна работилница стартира
  • Детска хороводна работилница стартира
Детска хороводна работилница стартираха читалище и ансамбъл "Звездица" в Димитровград. Инициативата е съвместно с четири димитровградски училища - ОУ "П.Славейков", ОУ "Алеко Константинов", СУ "Любен Каравелов" и СУ "Васил Левски".

Включва по минимум 15 деца от 3 и 4 клас, които в 4 групи, в продължение на 4 месеца, ще се запознаят и ще изучават с ръководителите на „Звездица“ Антония и Веселин Иванови различните видове хора от всички фолклорни области на България. Първият урок в залата на ансамбъла бе с възпитаниците на СУ „Любен Каравелов“.

Инициативата ще обхване два месеца от тази учебна година и два от следващата и ще включва 12 занятия, като е предвидено да бъдат разучени минимум 12 хора, както и по достъпен за тях начин чрез игри и викторини децата да придобият знания за различните етнографски области, народните носии, бита, обичаите и традициите.  

"За Деня на народните будители е планирано забавно състезание, в което включилите се в хороводната работилница ще покажат научените  хора и придобитите знания, съобщи ръководителят на ансамбъл "Звездица" Антония Иванова. Още през месец май децата ще бъдат гости за голям концерт на "Звездица" и читалища от Община Димитровград", информира още тя.

Чуйте я в приложения файл.