830 са безработните хора в Димитровград
Център за безработни откриват в Димитровград, предава NOVA.

Центърът е насочен към хора, които са безработни, като те ще бъдат обучавани, консултирани и насочвани към заетост. Той е разположен в помещение на втория етаж в сградата, където е и Центърът за обществена подкрепа. То е предоставено безвъзмездно от общината в Димитровград. Дейността му ще бъде съвместна с местното Бюро по труда.

Очакват се нови 1,3 милиона работни места по програмите за сближаване в ЕС

Около 190 хиляди души в страната нито работят, нито учат, сочат данните на министерството на труда и социалната политика. За да излязат от тази ситуация ще им помагат нов вид центрове за подкрепа в страната. Първият такъв вече заработи в Димитровград. Те ще бъдат общо шест в цялата страна. 

Директора на Бюрото по труда в града Антония Тюлиева споделя, че целта на центъра е откриване на неактивни граждани и мотивиране да се регистрират и да използват всички услуги на Агенцията по заетостта. "Искаме да ги изкараме от тяхното пасивно неактивно поведение. Говорим за хора, които не просто не работят, но и не търсят работа. 830 са безработните хора в Димитровград", разкри тя.

Според Катерина Мазгалова от Консултативния съвет по активиране на неактивни лица към МТСП от 2016 г. насам 200 души са намерили работа по програмата.

NOVA